2008. május 18., vasárnap

Illatanyagok tengerében

Sokan sokféleképpen reagálunk a különböző illatanyagokra. Egy biztos, nagyon nehezen tudjuk kikerülni azokat. Az élelmiszerektől a kozmetikumokon át mindenhol jelen vannak. Nemcsak a parfümök okán találkozunk velük. Pedig az illatok nagyon fontosak számunkra, egy vak embernél még létkérdés is lehet. Elénk varázsolhat egy-egy szép emléket, egy szerető személyt. Úton-útfélen találkozva az igen gyakran mesterségesen kreált illatokkal már veszélyforrás is lehet. Egy legutóbb napvilágot látott kutatás is a szintetikus illatanyagok káros hatásaira hívta fel a figyelmet. A '80-as évekig visszavezetve szoros összefüggést mutattak ki a jelen korunkban oly sok bosszúságot okozó dixlexiás, diszgráfiás problémákkal. Sőt az autista gyerekek betegsége is kapcsolatba hozható a csecsemőkorban megtapasztalt illatanyagokkal (pl. illatosított öblítők, babaápolási cikkek stb) Szerencsére néhány cég felismerve a veszélyt ráállt az illatmentes mindennapos használati cikkek előállítására. A cégek körét tekintve szűk még a paletta, de bizakodásra ad okot.
Mára pedig - szintén orvosi tanulmány bizonyítja - egyre nagyobb arányban betegednek meg évente az úgynevezett perubalzsam allergiában. Bő egy hete tudom, hogy ezen betegek táborába tartozom. Néhány évtized elegendő volt ahhoz, hogy a szervezet telítődjön, pedig próbáltam egészségesen élni. A kozmetika szereket egytől egyig le tudtam cserélni problémamentesre. A fogkrémtől az öblítőig mindent. Sajnos az ételek ügyében nem ilyen egyszerű a helyzet. Gyűjtöm az infókat és taposom az ösvényt az utánam jövőknek. Bárkit érhet magával kapcsolatban is ez a hír. Legközelebb próbálok minél szélesebb körben tájékozódni. Több segítséget adni, mint amit eddig kaphattam.

Noni, aloe, ganoderma és a többiek ....

 Ki ne hallott volna ezen összetevőkről és csodálatos hatásaikról. Sokszor cégek alakulnak egy-egy különleges hatású összetevőre és e köré f...