2007. november 29., csütörtök

Szerkesszük együtt !


Ezzel a virággal szeretném jelképesen megköszönni valamennyi látogatómnak, hogy hűségesen olvassa vagy csak időnként rákukkant oldalamra. Valamennyiüknél bizonyára fontos az egészség, annak minél további megőrzéséhez szükséges információk. Tudom, hogy a neten megszámlálhatatlan honlap, blog, fórum foglalkozik e témával. Nehéz újat vagy kevésbé ismert dologról írni. Célom elsősorban az, hogy időnként felhívjam a figyelmet egy-egy hatékonynak bizonyult módszerre, "eszközre", amennyire lehet a természetes gyógymódok, szerek előtérbe helyezésével.


Kérem, hogy hozzászólásukkal erősítsék vagy szükség esetén véleményezzék erőfeszítéseimet. Jó néven venném, ha tippet is kapnék egyes témák felkarolására. Bátran írjanak, néhány mondat is sokat segít ! Kérdést is nyugodtan feltehetnek.


Köszönöm az olvasói támogatást!

2007. november 22., csütörtök

Mediterrán diéta

Aki az egészséges életmód útját járja előbb vagy utóbb találkozik e fogalommal. Semmiképp nem egy újkeletú "divatról" lenne szó. A táplálkozástudományban jártas szakemberek már évek óta sulykolják: az egészségmegőrzéshez, illetve annak visszaszerzéséhez elengedhetetlen a helyes táplálkozás, sok esetben az életmód váltás. Számos kutatás bizonyította: a mediterrán területen élők között jóval kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, jóval ritkább az infarktus. Természetesen ez esetben is az ok az étkezési szokásokra, ezen belül a bevitt tápanyagok összetételére vezethető vissza.

Néhány száz kilométerrel Északra, nálunk is megtalálható már minden alapanyag a piacon, bevásárlóközpontokban, ami ehhez szükséges. Csak azok a fránya szokások ne lennének ! Pedig vannak. Hosszú évek alatt sikerült elérni, hogy a zsír helyett a háztartások többsége áttért az olajra. E módozatban azonban kizárólag az olivaolaj számít igazán ütősnek, az is a bizonyítottan komoly élettani hatásai miatt. Nem hiányozhat a friss (minél kevésbé feldolgozott) zöldség, gyümölcs. Legfőképp nyers , sokszor dressing nélküli saláták formájában.

Húsok közül kimondottan a sovány, valamint a fehér húsok kerülnek az asztalra. A heti rendszerességgel fogyasztott hal (többszörösen telítetlen zsírsavak okán) a szív barátja. Hihetetlen, de igaz az alábbi bejegyzésben található durien esetében is ott a többszörösen telítetlen zsírsav az összetevők között !! Pedig gyümölcsről van szó.

Ami szintén szembeötlő: a táplálkozásuk rostgazdag étrenddel teli. Elsődleges alapanyag a durumbúza. Előszeretettel fogyasztják a rizst is, sokszor zöldséggel keverve.

Még a 2-3 dl vörösor is megengedett, bár ez akár el is hagyható a mi tájékunkon.

Ha kis léptekkel is, de érdemes lenne elindulni az e fajta ételek fogyasztásának irányába. Bátran használni a fűszereiket és lassanként megszokni az ízeiket. Abban már lassan senki sem kételkedik a tudományos világban, hogy az egészségünk egyik hatékony megrendítője az asztalnál, s ami rajta van - ott kezdődik. Már így az ünnepek előtt érdemes ezen elgondolkodni, addig is apránként becsempészni a déli ízvilágot a családi asztalra.

E néhány gondolatot figyelemfelkeltőnek szántam. E témáról igen kimerítő leírás a http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/05/05/15.htm honlapon olvasható és bátran kipróbálható. Akinek jó receptötlete van - várom !

2007. november 20., kedd

Durian, a gyümölcsök királya


Ez így van, mégis kevesen hallottak róla. Vajon miért ? E hihetetlenül magas tápanyagtartalommal bíró gyümölcs a hazájában ki van tiltva a közösségi helyszínekről (szálloda, közlekedési eszközök stb) rettentő bűze miatt. Ennek okán tehát szállítani sem tudják, még repülőgépen sem.

Egy károsanyag mentes termékeket előállító és forgalmazó cégnek sikerült 3 év alatt megszüntetni ezt az elviselhetetlen szagot a gyümölcsnél úgy, hogy a tápanyagtartalma megmaradt és egy rendkívül energia dús ital kerülhetett forgalomba. Mondhatnánk azt is, egy bio redbullt. Azzal a különbséggel, hogy az alapösszetétel teljesen természetes. Fogyasztása során a kávé és az egyéb élvezeti szerek is elhagyhatók. Fitté tesz, jelentősen csökken a fáradékonyság, jókedvet varázsol és nem utolsósorban segít a potenciálon. Ez így együtt igen húzós, mégis igaz.

Fokozott mértékben tartalmaz Omega3-t (!), ami tehát nemcsak mélytengeri halakból nyerhető. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusok számára is javallt. Az ízhatások és további tápanyagdúsítás végett tettek még bele longant, licsit, papayat és mangót.

Egyedülálló és finom.

2007. november 17., szombat

Mit együnk ?

Természetesen senkit nem kívánok riogatni. Naponta jelennek meg ilyen és ehhez hasonló anyagok. Próbálom a megbízható forrásokat keresni. Ezt az oldalt én ennek tartom. Amiben ez a cikk más, mint a többi: itt zöldségek esetében is felveti a rák kialakulásának lehetőségét. http://www.eletforma.hu/?r=7612 Elgondolkodtató és sok esetben igaz.

2007. november 16., péntek

Az aszpartam mérgezésről

Néhány napja megelőztem a koromat, hisz a mesterséges édesítőkről szóltam. Néhány nappal később egy ehhez kapcsolódó üzenetet kaptam, ami ki tudja mióta kering a neten:
Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok. Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná , hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerű. Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és többszáz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert. Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok, a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezte az aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben. Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó> alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket. Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni? Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek.> Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal> tedd le a diétás kólát . És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket. És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett, amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis> egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat."
Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen> ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, "ok megjelennek és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente ... Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban. Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos" alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik. Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek: szénsavas és rostos üdítőital, joghurt, fagylalt, reggeli> készítmények, pezsgőtabletta, sportital, gyerekvitamin(!), lekvár, szinte minden rágógumi, diabetikus termékek, és maguk az édesítőszerek (kevés kivétellel): folyékony, tabletta, kristályos és por variációkban. Az aszpartam néhány mellékhatása: látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.
A levél eddig tartott. Mindenki levonhatja belőle a számára fontos végkövetkeztetést.

2007. november 10., szombat

Legújabb állítás a D vitaminról

Nem győzzük kapkodni a fejünket egy-egy tudományos megállapítást követően. Sokszor beidegződött vagy teljesen tényszerű hiedelmek válnak semmissé az újabb "felfedést", hosszas kutatás eredményeként. Ezek közé sorolható épp a mai híradóban bejelentett megállapítás: a D vitamin bevitele nincs összefüggésben a rák kialakulásával, kivételt képez a vastagbélrák. Bővebben és pontosabban a http://www.hirado.hu/cikk.php?id=242092 oldalon olvasható.
Ezek után egyre nehezebb elhinni, bármit is állítanak egyes összefüggésekről. Legtöbbször úgyis bebizonyítják az ellenkezőjét is.
Komoly üzletággá növi ki magát az egészségvédelem. Kusza és szövevényes sokunk számára, hisz kellő alapismeret nélkül könnyen hihető bármi, csak jó kiállás ás magabiztosság kell. Így vagyunk manapság az alternatív gyógymódokkal is. Követhetetlen, annyi fajta cég árulja portékáját. A vitaminok tekintetében pedig nehéz az összehasonlítási alap.
Persze a D vitamin ettől a hírtől még számos jótékony tulajdonságának köszönhetően fontos a szervezetünknek, csak nem elegendő.

2007. november 8., csütörtök

"Egészséges" receptek az ünnepre

Kerek, gömbölyded, illatos termés, ízletes, egészséges, vagy százféle ételt lehet készíteni belőle. A kivájt tökhéjból pedig nemcsak töklámpást, hanem hangulatos tökgyertyát is készíthetünk, így romantikus tökvilágnál költhetjük el tökvacsoránk.

A sütőtök világszerte széles körben elterjedt eledel. Jó forrása a béta-karotinnak, az A-vitamin előanyagának. Kiemelkedően fontos szerepet tölt be a vegetáriánusok étrendjében, akik nem fogyasztanak A-vitamint tartalmazó állati eredetű termékeket. A béta-karotin antioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros, esetleg rákkeltő hatásával szemben. A sütőtök egy másik antioxidánsnak, az E-vitaminnak is megfelelő forrása.
Mivel a sütőtök könnyen emészthető, és ritkán okoz allergiát, csecsemők számára a tej mellett kiegészítő táplálékként ajánlható. Magját se dobjuk ki, mert kitűnő vas- és foszfor-, valamint értékes kálium-, magnézium- és cinkforrás.

A természetgyógyászatban a tökmagot a férgek ellenszereként tartják számon, a ricinusolajéhoz hasonló hashajtó hatása miatt. Felhasználják a prosztatával és a vizeletürítéssel kapcsolatos panaszok orvoslására is.
A spárgatöktől (a tökfőzelék alapanyagától) ne várjunk túl sok tápértéket: 95%-a víz, s rostot, vitamint és egyéb tápanyagot csak keveset tartalmaz. Fogyókúra esetén azonban jól jöhet, hiszen a világoszöld terméshús 10 dkg-ja még 10 kcal energiát sem tartalmaz.


Hideg kapros tökleves
Hozzávalók:
5 dkg hagyma, 1 szál zellerzöld,
1 sárgarépa, 5 dkg vaj,
2 darab 40 dkg-os tök (a magja nélkül),
1 burgonya,
1,5 l erőleves (kockából is lehet),
4 szál kapor, 2,5 dl tejszín, só, bors.
Elkészítése:
A felaprított hagymát, zellert és sárgarépát megpároljuk a vajon, a meghámozott tököt és burgonyát kis kockákra vágjuk. Mindent a levesbe rakunk, és addig főzzük, míg megpuhul. Leszűrjük, a zöldségeket a levesbe paszírozzuk, majd hozzáadjuk a kaprot és a tejszínt. Sóval, borssal ízesítjük, hidegen tálaljuk.


Tökkrémleves
Hozzávalók:
800 g gyalult tök, 1 kanál vaj,
1 apróra vágott vöröshagyma,
1/2 kiskanál vegeta,
5 dl kockából főzött zöldségleves,
150 g kockára vágott burgonya,
1 dl tejföl, őrölt pirospaprika,
egy kis csokor metélőhagyma.
Elkészítése:
A hagymát a vegetával a vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tököt, s mérsékelt tűzön 20-30 percig pároljuk. Hagyjuk egy kicsit elhűlni, majd a tejföllel és a pirospaprikával együtt turmixoljuk. Egy kiskanál tejföllel és apróra vágott metélőhagymával tálaljuk.


Pikáns báránysült
Hozzávalók:
500 g kicsontozott báránycomb,
olívaolaj,
2 apróra vágott vöröshagyma,
700 g 1,5 cm-es
kockákra vágott tök,
300 g meghámozott,
kockákra vágott burgonya,
1,5 dl erőleves, 1 ág rozmaring,
2 hámozatlan narancs vékony
szeletekre vágva.
Pác:
1 kiskanál mustár,
1 kiskanál vegeta,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
1-2 kiskanál szójaszósz.
Az alapanyagokból kikeverjük a pácot, s belehelyezzük a hússzeleteket. Lefedve 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd egyenként aranysárgára sütjük. A hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a tököt, a burgonyát, és egy kis ideig pároljuk. Beleteszszük a rozmaringot és a narancsszeleteket, lefedjük, s még 20 percig mérsékelt tűzön pároljuk. Hozzáadjuk a bárányszeleteket, s ezekkel együtt további 5 percig pároljuk. Rozmaringággal és naranccsal díszítjük, főtt rizzsel vagy sült burgonyával tálaljuk


Indián sütőtökfelfújt
Hozzávalók:
300-300 g kockákra vágott sütőtök és cukkini,
3 szelet száraz fehérkenyér morzsája,
1 cikk zúzott fokhagyma, só,
1 teáskanál őrölt csili,
2 evőkanál mogyoróvaj,
150 g reszelt sajt.
Amerikai mogyorómártás:
6 evőkanál mogyoróvaj,
1/2 liter tejszín, só.
Elkészítése:
A tököt, a cukkinit a kenyérmorzsával és a fűszerekkel összekeverjük. A felfújtformát a mogyoróvaj egy részével kikenjük, rétegezve beletesszük a zöldségeket, a maradék mogyoróvajat rámorzsoljuk a tetejére, és sajttal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Mártást készítünk hozzá: a mogyoróvajat a tejszínben felfőzzük, ízlés szerint sózzuk.

Tökfelfújt
Hozzávalók 6 személyre:
1,4 kg sütőtök, 3/4 l tej,
100 g kristálycukor,
150 g kókuszreszelék, 6 tojás,
15 g vaj.
Elkészítése:
A tököt megtisztítjuk és legyaluljuk. Egy tálban a tojást a cukorral és a tejjel habosra keverjük. A legyalult tököt egy nagyobb serpenyőben mindenféle zsiradék nélkül addig forgatjuk, míg elpárolog belőle az összes nedvesség. Akkor hozzáadjuk a kikevert tojást, és a masszát egy kikent formába öntjük. 210 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. A kihűlt felfújtat tálalás előtt megszórjuk kókuszreszelékkel.

Lapcsánka - kapros tökpuffancs
Hozzávalók:
60 dkg tök, 10 dkg reszelt sajt,
1 dl tejföl, 1 dkg élesztő, 2 tojás,
kapor, liszt, só.
Elkészítése:
A reszelt tököt besózzuk, enyhén kinyomkodjuk. Elkeverjük a felvert tojással, a reszelt sajttal, a szétmorzsolt élesztővel, és megsózzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskatésztát kapjunk. Legalább fél órát pihentetjük, majd forró olajba szaggatva kisütjük. Párolt rizzsel vagy bármilyen mártással kínáljuk.

Frissen sült tökgyümölcs
Hozzávalók:
400 g kockákra vágott tök,
1 kis üveg őszibarack- vagy
szilvabefőtt leve nélkül
(ha friss a gyümölcs,
forrázzuk le, és húzzuk le a héját),
150 g barna cukor,
1/2 teáskanál só, 1 teáskanál fahéj,
2 evőkanál fenyőmag.
Elkészítése:
Készítsünk elő egy magas szélű tepsit, vagy alufóliából magasítsuk meg a szélét. A gyümölcsöket helyezzük el a tepsi alján. A többi hozzávalót szórjuk rá, és alufóliával letakarva 35 percig előmelegített sütőben 200 fokon süssük.
Forrás: http://www.eletforma.hu/?r=7470&p=2

2007. november 7., szerda

Ez vagy az - Mesterséges vagy természetes legyen az édesítő ?

Ez vagy az sorozatommal egy-egy problémakört kívánok közelebbről megvilágítani. Legelőször a már évek óta vitatott és mégis vásárolható aszpartam összetevőról essen néhány szó. Teszem ezt annak apropóján, hogy a köztévé a minap szintén foglalkozott vele. http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=241331


Az aszpartam története és elfogadtatása ennél jóval bonyolultabb történet. A rákeresésre kattintva sok oldalnyi hozzáférést mutat a net. Ezek közül mutatóban álljon itt egy: http://www.geocities.com/hanna017/aszpartam.html Akinek ezek után kedve van, még tovább böngészhet.
Több évnek, évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy "végre" elfogadják hivatalos összetevőnek e kétes előzménnyel bíró édesítőszert. Pl. a patkányokon végzett kísérletek 3 féle daganat kialakulását mutatták. Ennek ellenére az évek során mindig találtak olyan személyt, aki tovább viszi az ügyet, egészen addig, amíg azt az FDA - az USA hatósága, amely a gyógyszerek és élelmiszerek, valamint táplálék kiegészítők forgalmazását engedélyezi - el nem fogadta. Ma már isszuk a lehető legtöbb üdítőben. Pedig itt is van természetes változatú olyan édesítőszer, amely mellékhatások nélkül alkalmazható lenne.
Ez pedig a stevia: http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/stevia.html Egyre több cég fedezi fel jótékony hatását és az egészséget támogató tulajdonságát. A sokrétű tulajdonságok egyike: a folyékony kiszerelésben kapható változat - azontúl, hogy a cukrot helyettesíti - a bőrre használva néhány nap alatt - mellékhatás mentesen - elmúlasztja a lábgombát, de igen jelentős a hatékonysága a Candida felszámolásában is.
Mindenki eldöntheti melyik szolgálja legfőképp az egészségét !

2007. november 4., vasárnap

Teafaolaj

Bevallom őszintén ezt megelőzően elég mostohán bántam az aromaterápiás termékekkel. Pedig már jónéhány éve igencsak divat a masszázs és a párologtatás is. Az egészségre használható szerepére sajnos nem fordítottam kellő figyelmet.
A teafaolajra kattintva a neten is milliónyi információ található. Elképesztő hatása van már néhány cseppnek is a szervezetre. Fülbe cseppentve gyulladásgátló csakúgy, mint néhány csepp a kockacukron. Ez esetben a gomba és baktériumölő hatása is érvényesül. Két három csepp a természetes alapanyagú samponunkban pedig a korpát szünteti meg. Ez csak töredéke a felhasználás lehetőségének. Inkább figyelemfelhívásnak szántam. Bízom abban nem csak én voltam tájékozatlan e témában.
Egy dolog, amire viszont feltétlenül figyelnünk kell valamennyi aromaolaj esetén. Nézzük meg az illóolaj %-át. Nagyon sok esetben az olajtartalom 100 %-os, ennél sokkal fontosabb az illóolaj tartalom. Ez a fokmérője az olaj tisztaságának. 100 %-os illóolaj esetén pl. a citromolaj a citrom tortába is beletehető, természetesen néhány csepp erejéig. Van ilyen is, de igen kevés.

2007. november 1., csütörtök

Egész-ség III, avagy mi a helyzet méregtelenítés után

Nagyon sokan végeznek méregtelenítést, különféle módszerek léteznek. Könyvek tucatjai foglalkoznak e témával. A kúra végén valamennyien megkönnyebbülnek: nos egy évre letudtuk, megszüntettük a bajok okát. A szervezet valóban megtisztult, egy időre. Egy nagyon rövid időre, hisz egy dologra nem gondolnak. Méregtelenítés alatt és után is folyamatosan pótolják a szervezet számára káros anyagokat. Nem elég a belső méregtelenítést elvégezni, a külső felvitelre is figyelni kell. Tudósok megállapították, hogy a bőrön keresztül kétszer olyan gyorsan szívódnak fel - védekező mechanizmus nélkül - az összetevők a szervezeünkbe, mint szájon át. Az a bizarr gondolat is támadhatna: jobban járunk, ha megesszük mindazt, amit magunkra kenünk, mintha eredeti formájában használnánk. Ha belegondolunk így van, természetesen mégsem tesszük ezt.
Nem véletlen, hogy e dolog kapcsán így a fürdőszobára terelődött a szó: - ezt is szakemberek állítják - amennyiben kiküszöböljük a fürdőszobában használatos anyagokat természetes alapanyagúakra, már 80 %-ban megvédtük szervezetünket a káros külső hatásoktól.
Nagyon fontos tehát természetes alapanyagú termékeket használni, amelyek segítenek a méregtelenítés után is a szervezet tisztán tartásában, az egyensúly fenntartásában. Sajnos nagyon kevés ilyen típusú kozmetikum lelhető még fel, de érdemes kutakodni !
Jóval többen állítják termékükről, hogy bio és natur, mint ami a valóság. Nem kell mást tennünk, csak megvizsgálni egy adott deo, krém, fogkrém, tusoló stb. összetevőit, s máris lehull a lepel. De ez már egy másik történet.

Noni, aloe, ganoderma és a többiek ....

 Ki ne hallott volna ezen összetevőkről és csodálatos hatásaikról. Sokszor cégek alakulnak egy-egy különleges hatású összetevőre és e köré f...